Behoeften,  Gevoelens,  Verbindende communicatie

Zelfempathie

Soms gaan de dingen niet zoals je het graag ziet. En soms doe of zeg je dingen die je, als je er aan terug denkt, liever terug zou nemen. Helaas behoort dat niet tot de mogelijkheden. Toch is het goed om jezelf niet te veroordelen op dingen die je in je eigen ogen verkeerd hebt gedaan. Zoals Marshall Rosenberg opmerkte “Als we onszelf blijven zien als een object vol tekortkomingen is het dan niet verwonderlijk dat velen van ons een geweldvolle relatie met onszelf hebben?” Een manier om in plaats daarvan een liefdevolle relatie met jezelf te hebben is het oefenen van zelfempathie.

Wat is zelfempathie?

Zelfempathie geeft je de mogelijkheid om terug te kijken op hetgeen gebeurde zonder zelfveroordeling, schuld of schaamte. Het is een innerlijke dialoog die je laat zien wat je gevoelens en behoeften zijn in een bepaalde situatie. De eerste stap is rustig na te gaan wat er gebeurde. Wat was voor jou in deze situatie de aanleiding te reageren zoals je deed?

Zelfempathie versus schuld en schaamte

In de tweede stap ga je na welke behoeften je met deze actie of reactie wilde vervullen. Wat wilde je bereiken? Ten derde voel je wat dit besef met je doet. Het kan zijn dat je verdriet voelt om je aanpak. Als je schuld of schaamte voelt is het goed daar wat dieper bij stil te staan. En je bewust te zijn dat je geen schuld of schaamte hoeft te voelen. Schuld en schaamte hebben hun oorsprong is veroordelingen. Ze gaan ervan uit dat er een goed en fout is. Verbindende communicatie gaat echter uit van het vervullen van behoeften en ziet zulke veroordelingen als een ongelukkige uiting van van onvervulde behoeften. Schuld en schaamte zijn aanjagers van haat en zelfhaat.

Tenslotte

In de vierde stap kun je een verzoek doen aan jezelf. Terugkijkend zie je bijvoorbeeld dat je actie in deze situatie je niet heeft gebracht wat je wilde. Doordat je nu stil hebt gestaan bij wat je wilde bereiken, kun je misschien de volgende keer, in een vergelijkbare situatie, anders reageren. Een vraag aan jezelf zou bijvoorbeeld kunnen zijn: Wat kan ik de volgende keer anders doen in een vergelijkbare situatie dat een grotere kans geeft om aan mijn behoeften te voldoen?

Wat zijn jouw ervaringen met zelfempatie?

Misschien vind je dit ook interessant: Rouwen, zelf-vergeving en groei

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *