Behoeften

Spijt waar je wat aan hebt?

Soms doe je dingen waar je terugkijkend spijt van hebt. Je had een situatie misschien liever anders aangepakt. Binnen verbindende communicatie bestaat er verschillende oefeningen waarin je naar je de situatie kijkt met als doel je spijt te helen en er misschien ook iets aan te hebben. In het Engels beneficial regret genoemd. Online is een Engelstalige uitleg te vinden op de site van Houston NVC. De uitleg is opgesteld door Jim en Jori Manske. Hieronder volgt een vertaling er van.


Oefening heilzame spijt
  1. De eerste stap is de situatie te beschrijven zonder te oordelen wat er goed en/of fout aan is.

  2. Daarna merk je op welk fysieke gevoelens de situatie en je actie losmaakt. Je neemt de tijd deze te voelen. Schrijf deze gevoelens ook op.

    Vervolgens merk je op welke emoties de situatie en je actie losmaakt. Je neemt de tijd deze te voelen en op te schrijven.
  3. Bedenk welke behoefte je wilde vervullen met je handelen. Welke positieve intentie had je? Schrijf deze op.

  4. Ga na welke behoefte kleeft aan je schuldgevoel over hoe je hebt gehandeld in deze situatie. Welke behoefte zou je willen dat je ook had overwogen, voordat je handelde. Ook dit schrijf je weer op.

  5. Stel je voor dat je de behoefte die je bij 4 hebt opgeschreven vasthoudt in je ene hand.

  6. Stel je voor dat je de behoefte die je bij 5 hebt opgeschreven vasthoudt in je ander hand.

  7. Breng je beide handen langzaam naar elkaar toe leg je handen op je hart en ervaar het gevoel van hen samen.

  8. Denk terug aan de situatie en de omstandigheden waarin je de actie ondernam. Wat zou je gedaan kunnen hebben om beide behoeften te vervullen?

  9. Als er ideeën opkomen schrijf je ze op.
Helpt zo’n oefening?

Een oefening als deze kan helpen om met meer afstand naar een voorval waarover je spijtgevoelens hebt te kijken. Het biedt ook de kans ervan te leren voor een volgende keer. Ik zou van harte aanbevelen het een keer te proberen, wie weet wat het je brengt!


Hoe ga jij om met spijt?

Misschien vind je dit ook interessant: Zelfempathie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *