Verbindende communicatie

Rouwen, zelf-vergeving en groei

In verbindende communicatie speelt het rouwen om onvervulde behoeften een belangrijke rol. Verbindende communicatie gaat natuurlijk over het uiten van vervulde en onvervulde gevoelens en behoeften. Rouwen wordt in verbindende communicatie uitgelegd als het contact maken met gevoelens en onvervulde behoeften, veroorzaakt door handelingen die je terugkijkend betreurt. Rouwen is de eerste stap naar zelfvergeving.

Een voorbeeld van rouwen

Denk bijvoorbeeld aan die keer dat je een poging deed om de werking van een bepaald werkproces te bespreken. Je had goede bedoelingen – je wil graag efficiënt werken- maar de bespreking verliep niet zoals je had gewild. Misschien gebruikte je woorden die bij je gesprekspartner in het verkeerde keelgat schoten. Of kreeg je gewoon niet uitgelegd wat je graag zou willen veranderen. Terugkijkend vind je dat jammer.
In plaats van te vervallen in verwijten naar jezelf, en jezelf te straffen met gedachten dat je dit ook wel heel onhandig hebt aangepakt, kun je ervoor kiezen om het gebeurde te accepteren. En stil te staan bij het gevoel dat het je geeft. Als je aan die situatie denkt ervaar je bijvoorbeeld gevoelens van frustratie en irritatie. Juist omdat je het zo graag anders had gezien. Het accepteren van het gebeurde compleet met gevoelens die je erbij ervaart is het rouw-gedeelte.

Zelf-vergeving

Na het rouwen is er ruimte voor zelf-vergeving. Zelf-vergeving begint met het je afvragen wat je in die situatie wilde bereiken met de handeling die je nu betreurt. Je kreeg bijvoorbeeld niet goed uitgelegd wat je precies zou willen veranderen omdat je óók behoefte hebt aan harmonie en collegialiteit. Misschien ben je bezorgd dat je er niet meer bij hoort als je het nut van een bepaalde werkwijze aan de kaak stelt. Als je die achterliggende behoefte, bijvoorbeeld aan harmonie, voor jezelf duidelijk hebt kun je misschien ook begrip opbrengen voor je werkwijze. Je wilde niet hardop uitspreken dat het proces niet goed werkt omdat je naast efficiënt werken ook behoefte hebt aan harmonie.

Van zelf-vergeving naar groei

Zo’n inzicht kan ervoor zorgen dat je begrip krijgt voor je acties in het verleden en dat zet zelf-vergeving in gang. Wanneer je op die manier naar acties uit je verleden kunt kijken maak je de weg vrij om ervan te leren en te groeien.

Hoe kijk jij aan tegen het proces van rouw en zelf-vergeving?

Misschien vindt je dit ook interessant: Oordelen en zelfverwijt

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *