Behoeften,  Verbindende communicatie

Eerlijkheid en de wens geaccepteerd te worden

Jezelf eerlijk uitspreken kan kwetsbaar voelen. In het stukje van vorige week schreef ik over een thriller-drama serie waarin de karakters voor drama zorgde doordat ze dingen verzwegen. En niet eerlijk waren over hun gevoel en wat ze werkelijk wilden. Als we er vanuit gaan dat hun gedragingen ook voortkomen uit een behoefte – zoals verbindende communicatie doet- welke behoefte werd er dan vervuld wanneer ze onwaarheden spraken, of geen rechtstreekste antwoorden gaven?

Geaccepteerd worden

Ik denk dat het antwoord zou kunnen liggen in onderliggende behoeftes rond verbinding, liefde en welzijn. Zoals acceptatie, veiligheid, bescherming, empathie, mededogen, steun, erkenning, begrip. De karakters in de serie hadden daar zo sterk behoefte aan dat ze liever de waarheid enigszins uit de weg gingen, niet helemaal eerlijk waren, omdat ze dachten dat het gegeven antwoord, het goede antwoord was. Namelijk het antwoord dat ervoor zou zorgen dat ze geliefd en geaccepteerd zouden blijven, of zouden worden.

Ook in het echte leven vinden we het weleens moeilijk ons eerlijk uit te spreken. Uitkomen voor wat je daadwerkelijk wil kan kwetsbaar voelen omdat je vindt dat je iets niet goed hebt gedaan en daar zelf al een negatief oordeel over hebt. Of omdat je bang bent een afwijzing te krijgen. Het voelt dan alsof we iets kunnen verliezen.

Maar zoals de tv-serie liet zien: zeggen of doen dat je dénkt wat een ander wil maakt het er beter niet beter op. Je kunt natuurlijk helemaal niet zeker weten wat een ander denkt of wil. Het kan dus heel goed zijn dat je iets aan het doen bent waarmee je de ander niet werkelijk pleziert én jezelf ook niet. Dubbel jammer.

Een diep verlangen naar acceptatie, veiligheid, bescherming, begrip etc. kan er dus voor zorgen dat we niet eerlijk voor onze gevoelens uitkomen en niet durven te zeggen wat we echt willen. Ik vind het ontzettend interessant dat we in pogingen om geaccepteerd te worden om wie we zijn, we onszelf en anderen soms juist geweld aan doen. Misschien is dat de drama in het echte leven.


Voel jij je weleens geremd om je eerlijk uit te spreken?

Misschien vind je dit ook interessant: Reageren op een negatieve boodschap

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *