Behoeften,  Verzoeken

De “ja” achter een “nee”

Het komt vast wel eens voor dat je iemand iets vraagt en dat de ander niet aan dat verzoek kan of wil voldoen. In dat geval zal diegene dus nee zeggen op je verzoek. Of, dat jou iets gevraagd wordt waarvan je denkt; “Nee, daar heb ik niet zo’n zin in op dit moment” en zeg je nee op het verzoek. Het is ontzettend leerzaam om je bewust te zijn van wat er tegenover de nee staat. Wat je ja achter je nee is. Het idee hierbij is dat iemand meestal een goede reden heeft om nee te zeggen tegen een verzoek. En die goede reden is doorgaans iets waar je wel echt zin in hebt, een behoefte die vervuld wil worden.

Een “nee” is toch genoeg?

Bij de vraag “Zullen we vanavond lekker wat gaan drinken in de stad?” Voel je meestal meteen wel aan of je daar zin in hebt of niet. In dit geval heb je misschien meer behoefte aan rust na een volle werkweek. En vind je die rust door een avondje op de bank te hangen en niet door een avond in de stad door te brengen. De vraagsteller heeft misschien al genoeg aan het horen van een simpele nee. En jij hebt misschien geen zin om uit te wijden. Dat is prima. Het gaat er ook niet om dat je jezelf gaat verantwoorden.

De voordelen van herkennen van het waarom van de nee

Toch zijn er voordelen aan het herkennen en bewust zijn van een ja achter een nee, of het waarom van de nee:

  • Het helpt om gemakkelijker nee te zeggen als je voor jezelf duidelijk hebt, waar je ja tegen zegt, wat kan helpen je grenzen beter te bewaren.
  • Het helpt bij het herkennen van waar een ander mogelijk ja tegen zegt, als jouw verzoek wordt afgewezen, wat kan zorgen voor meer begrip.
  • Het helpt bij het verminderen van de reflex een afwijzing persoonlijk op te vatten, als jouw verzoek wordt afgewezen, wat teleurstelling of ergernis kan verminderen.

Ik merk zelf dat ik het leerzaam vind om uit te zoeken waar mijn “nee” op gebaseerd is. Zelfs als ik dat niet expliciet benoem. En hoewel het geen doel is zorgt het begrip tussen verzoeker en de ander soms ook voor een “oplossing” die er eerst niet leek te zijn. Bijvoorbeeld dat degene die vroeg om wat te gaan drinken in de stad, bij jou langs komt, of wordt er iets afgesproken voor een later moment. Of wordt de nee gewoon geaccepteerd: kan jij lekker op de bank hangen en gaat de vraagsteller met iemand anders de stad in.

Ben jij je bewust van je “ja” achter je “nee”?

Misschien vind je dit ook interessant: Iets verzoeken of iets eisen of Tja, wat wil eigenlijk?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *