Verbindende communicatie

Aandacht wordt piekeren

Misschien heb je wel eens gehoord van de zin “Wat je aandacht geeft groeit”. Of de wijsheid dat er in het nu meestal geen probleem is. En dat problemen ontstaan bij het denken aan een voorbije of mogelijk toekomstige situatie.


Aandacht voor moeilijkheden…

Meestal slaap ik heel goed maar van de week lag ik slapeloos in bed na te denken over iets dat ik wilde doen voor een opleiding die ik volg. Met name tijd vinden voor de uitvoering leek me lastig en zag ik somber in. Toen ik dat “probleem” had opgelost in mijn hoofd ging ik vrolijk verder denken over andere dingen. Onder andere over een situatie die ik sowieso niet kan oplossen, en waar ik als-dan situaties voor ging bedenken. Dus als er dit gebeurt, dan zou dit of dit een oplossing kunnen zijn.

…wordt gepieker

Na een tijdje keek ik op de klok en zag ik dat er met al dat gepieker al zeker 50 minuten waren verstreken. Ik lag dus al minstens 50 minuten te piekeren!
Minuten waarin natuurlijk helemaal geen problemen waren opgelost. Bijna integendeel zelfs, wat ik had allemaal mogelijke moeilijkheden verzonnen. Ik lag nog steeds ’s nachts in bed, de uitvoering van al die oplossingen zouden moeten wachten tot een ander moment.


Terug in het nu

En ineens bedacht ik me: “Hee ik lig hier in bed en voel me onrustig en opgejaagd omdat ik met mijn gedachten bij mogelijke problemen ben. Maar die problemen zijn er op dit moment niet echt, als ik er niet aan denk, dan bestaan ze ook niet.” Ik voelde opluchting en nadat ik wat water had gedronken en een tijdje alleen lette op mijn ademhaling viel ik eindelijk in slaap.

Verbindende communicatie daagt ook uit om steeds in het heden te zijn, concreet te beschrijven wat er in het heden gebeurt en weg te blijven van uitspraken als ooit en nooit.
Op sommige momenten is dat uitdagender dan andere. Ik denk ook dat vooruit denken soms juist heel handig en goed is. De grootste uitdaging is misschien wel te weten wanneer het wel zinvol is om oplossingen te bedenken voor mogelijke situaties en wanneer niet.


Pieker jij weleens?

Misschien vind je dit ook interessant: Oordelen