Behoeften

Terugkijken op een verrijkend jaar

Op 31 december 2021 schreef ik dat ik 2022 net zoals voorgaande jaren een thema wilde geven. En dat ik voor 2022 koos voor verrijken. Hoe heeft dat uitgepakt?


Wel verrijkend is een ja

Ik heb een aantal dingen gedaan die mijn interesse hadden, maar die ik denk ik anders niet gedaan zou hebben. Of in elk geval met veel meer terughoudendheid en wikken-en-wegen gedaan zou hebben als ik niet had besloten om dingen te doen die mij zouden verrijken. Hiermee bedoel ik trouwens niet zozeer verrijken in materiele zin, maar vooral in de zin van leren en ervaringen en dergelijke. Dus als ik iets tegenkwam waarvan ik dacht dat ik het leuk zou kunnen vinden. Of dat ik er nieuwsgierig naar was, dan was dat genoeg reden om het te gaan doen. Zo ben ik meerdere dagen in het bos in een zelfgebouwde hut geslapen zonder verdere voorzieningen. Wat een geweldige ervaring was. En heb ik pas een cursus botanisch aquarellen gevolgd. Dat was enorm leerzaam en leuk.


Niet verrijkend is een nee

Daarnaast heb ik ik regelmatig afgevraagd of iets me wel zou verrijken. Als ik er niet nieuwsgierig naar was, geen zin in had. En als ik vermoedde dat ik de activiteit echt zonder plezier zou doen, dat het geen enkele andere behoefte zou vervullen. Dan besloot ik het gewoon niet te doen. Je zou ook kunnen zeggen dat ik dit jaar misschien wat beter mijn grenzen heb bewaakt. 🙂


Conclusie?

Geen wereldschokkende veranderingen dit jaar. Toch denk ik dat het thema verrijken me wel goed gedaan heeft. Het is leuk om nieuwe ervaringen op te doen en te leren. En je bewust zijn waarom je iets niet of juist wel graag zou doen maakt deel uit van het gedachtengoed van Verbindende communicatie.
Dit bewust zijn heeft ervoor gezorgd dat ik voor mezelf meer passende keuzes heb kunnen maken.
Op naar een nieuw jaar met een nieuw thema!


Geef jij een nieuw jaar een thema?


Dit vind je misschien ook interessant: Verbinding: wat is dat eigenlijk?