• Plezier maken

    Begin deze week volgde ik een training. Eerder beschreef ik mijn leerdoelen voor die training.En die doelen zijn in elk geval allemaal in de training voorbij gekomen. Om sommige elementen goed onder de knie te krijgen heb ik toch meer oefening nodig, en van sommige dingen kan ik zeggen dat ik het kan. Daarnaast heb ik natuurlijk ook weer nieuwe inzichten opgedaan. Waaronder een hernieuwing van het inzicht hoe belangrijk -en leuk!- het is om plezier te maken. Ons clubje studenten was maar klein. We waren met z’n zessen, en de helft ervan kende elkaar. Deze drie personen kenden elkaar vrij goed en hadden zin in de training. Ze brachten…

  • Empathie oefenen

    Komende periode volg ik een training over empathie. Ik wil graag leren om meer empathisch te reageren dan ik nu doe. Ter voorbereiding op de training maakte ik een mindmap. Dat alleen al bleek natuurlijk een leerzame stap vooruit. De mindmap In de mindmap beschreef ik wanneer het me niet lukt om empathisch te reageren. Zodat ik inzicht zou krijgen in de zaken die ik graag wil veranderen. Graag wil leren. In de volgende situaties wil ik graag meer empathisch reageren: 1. Wanneer ik geprikkeld raakHet lukt me dan niet meer om met empathie naar de ander te luisteren. Het lukt me ook niet meer om mezelf ruimte te geven…

  • Beleefd luisteren of onderbreken?

    Iemand uit laten praten wordt gezien als beleefd. Maar hoe beleefd is het om iemand te laten praten wanneer je de draad van het verhaal kwijt bent, of wanneer je het uitgesprokene niet zo interessant (meer) vindt? Iemand onderbreken vinden we vaak moeilijk Over het algemeen geldt dat we het heel moeilijk vinden om iemand te onderbreken. Dat is jammer want zo ontstaat er een schijn van verbondenheid. In theorie is er dan een spreker en een luisteraar. Maar de luisteraar luistert niet (meer) naar de spreker, maar zijn eigen gedachten. “Ah dit stokpaardje weer“, of “Als ze maar gauw uitgepraat is, dan kan ik weer verder.”Ik denk dat de…

  • Bewuste beslissingen

    Het nemen van bewuste beslissingen zorgt voor een leuker leven. Tenminste dat is mijn ervaring. In verbindende communicatie is het nagaan hoe je je eigen leven – of dat van iemand anders- kunt verrijken een belangrijk element. Hoe doe je dat? Hoe neem je beslissingen die leiden tot een leuker leven? Om te beginnen is het nodig te weten wat iemands leven verrijkt: wat kan iemands leven leuker kan maken dan het nu is. Dat vraagt dus enig inzicht in de ander, of in jezelf. Een weg daarnaar toe is natuurlijk jezelf of de ander blijven vragen waar zij zin in heeft, hoe je haar dag leuker kunt maken. En…