• Terugkijken op een verrijkend jaar

    Op 31 december 2021 schreef ik dat ik 2022 net zoals voorgaande jaren een thema wilde geven. En dat ik voor 2022 koos voor verrijken. Hoe heeft dat uitgepakt? Wel verrijkend is een ja Ik heb een aantal dingen gedaan die mijn interesse hadden, maar die ik denk ik anders niet gedaan zou hebben. Of in elk geval met veel meer terughoudendheid en wikken-en-wegen gedaan zou hebben als ik niet had besloten om dingen te doen die mij zouden verrijken. Hiermee bedoel ik trouwens niet zozeer verrijken in materiele zin, maar vooral in de zin van leren en ervaringen en dergelijke. Dus als ik iets tegenkwam waarvan ik dacht dat…

  • Balanceren met behoeften

    Het is bijna Kerstmis. Een feest dat door veel mensen wordt gevierd. Het zorgt bij sommige mensen voor een goed gevoel. Die voelen zich bijvoorbeeld hoopvol of dankbaar. Maar het is ook een feest dat bij sommige mensen onrust en afkeer veroorzaakt. Hoe komt dat? Ik denk dat er met Kerstmis sprake is van hooggespannen verwachtingen over hoe het feest zou moeten verlopen. Een beeld dat je in reclames veel ziet is dat van families die gezellig met elkaar een grote maaltijd voorbereiden en die gezellig nuttigen. Dit is een overtuiging die breed lijkt te leven in onze samenleving. Maar de werkelijkheid is natuurlijk weerbarstiger. Misschien heb je niet zo…

  • Empathie of sympathie?

    Empathie is niet hetzelfde als sympathie. Empathie is het vermogen je in te leven in een ander. Je voelt medeleven, zonder medelijden. Je bent met je volle aandacht bij wat er in een ander leeft. En je laat je eigen ideeën en gevoelens even voor wat ze zijn. Het kan erg lastig zijn om empathisch naar iemand te luisteren. Zeker als je je erg betrokken voelt bij de ander en diegene vertelt over iets pijnlijks. Je kunt dan gemakkelijk en bijna ongemerkt overstappen op sympathie. Sympathie Bij sympathie ben je niet meer bij het verhaal van de ander, maar bij de gevoelens die het verhaal van de ander bij je…

  • Verantwoordelijk zijn voor je gevoel

    In verbindende communicatie is één van de uitgangspunten dat je zelf verantwoordelijk bent voor je gevoel. Maar wat houdt dat eigenlijk in: verantwoordelijk zijn voor je gevoel? Gevoelens als signalen Gevoelens kun je zien als signalen. Voel je je goed en ervaar je prettige gevoelens dan zit je op de goede weg. Je doet dingen waar je blij en gelukkig van wordt, dingen die bij je passen. Ervaar je onprettige gevoelens, zoals frustratie, boosheid of pijn. Dan kun je dat opvatten als een signaal dat bijsturing nodig is. Wat je aan het doen bent maakt je op enige wijze ongelukkig, het vervult je behoeften niet. Belangrijk is dat die bijsturing…

  • Verbindende communicatie oefenen

    Met het zelf beoefenen van verbindende communicatie voel ik me soms gespannen om dingen op een verbindende manier proberen te zeggen. Ik zou het namelijk graag meteen goed doen, om zo een perfect voorbeeld te zijn van deze mooie manier van communiceren. En voel dan een lichte vorm van angst deze norm niet te halen. Natuurlijk snap ik ook wel dat dit streven (perfect uitvoeren van verbindende communicatie) onhaalbaar is. En ook dat het mogelijk is dat ik een van de weinigen ben die dit van mij verlangd. Dat de rest van de wereld begrip heeft voor mijn oefening naar “beter”, of er gewoon niet zo op gefocust is. Oefenen…