• Dan máák je maar zin!

    Ik ben zeer bekend met de uitdrukking “Dan máák je maar zin.” Een uitdrukking die geen blijk geeft van empathie. Het geeft vooral aan dat iemand heeft bedacht dat iets op een bepaalde manier, op een bepaald moment moet gebeuren. Niks mee te maken dat je daar geen zin, tijd of behoefte aan hebt, het zal gebeuren, op dat tijdstip, en je doet mee of je nou wil of niet. Inmiddels heb ik de overtuiging dat de gedachte dan maak je maar zin niet bijdraagt aan een fijn leven. Sterker, ik zie er een mooi voorbeeld in van het tegenovergestelde van verbindende communicatie. Het geeft geen ruimte voor wat er…

  • Verbindende communicatie: lief en makkelijk?

    Voor mij is verbindende communicatie een ontzettende waardevolle manier om te communiceren. Het maakt me bewust van mijn eigen onderliggende drijfveren. Het zorgt er ook voor dat ik gemakkelijker naar anderen en hun dieperliggende drijfveren kan luisteren. En het maakt dat ik meer begrip voel voor mijn eigen acties en uitspraken. Ook voel ik meer begrip voor de acties en uitspraken van anderen. Dat zorgt voor meer verbinding met mezelf en met anderen. Tenslotte maakt het me rustiger en zorgt ervoor dat ik met meer zelfvertrouwen makkelijker kan kiezen voor wat goed is voor mij, als een situatie daarom vraagt. Dat gaat niet vanzelf en is ook nog niet altijd…

  • Oordelen

    Oordelen is iets dat we allemaal doen. Hopelijk niet doorlopend, maar we – mensen – doen het vrij veel. Onze omgang met anderen is er van doordrongen. Zodanig zelfs dat er een ezelsbrug is verzonnen om minder te oordelen en meer open te luisteren: Laat OMA thuis. Waarbij de O staat voor oordelen, de M voor meningen en de A voor aannames. Het gaat erom dat je die in een gesprek achterwege laat zodat er meer ruimte komt voor openheid in een gesprek. Er zijn ook wat signaalwoorden die je helpen om (onbewuste) oordelen te herkennen. Zinnen met het werkwoord zijn er in: Jij bent…..; ik ben iemand die…. En…

  • Leren

    Misschien heb je weleens gehoord van de leerfase cirkel van Maslow.Die cirkel beschrijft dat iets leren verloopt in 4 fases. Ik hou er wel van om nieuwe dingen te leren, maar merk dat er fases zijn in het leerproces die ik als onprettig ervaar. Daarom heb ik gekeken welke gevoelens en behoeften in het leerproces gevoeld kunnen worden. Per fase beschrijf ik deze kort. Onbewust onbekwaam In de eerste fase van het model ben je onbewust onbekwaam. Je weet niet wat je niet weet. Het niet-weten zit je daarom niet in de weg. Je voelt je bijvoorbeeld enthousiast, vrij en blij. Je behoeften aan vaardigheid en inzicht zijn vervuld. Bewust…