• Verwachtingen en samenwerking

    Ik was in gesprek met F. over het doen van een huishoudelijke klus. Op een gegeven moment sprak ik de woorden “Ja, dan weet ik wel hoe het gaat.” Waarop F. reageerde met “Nee, je denkt dat je weet hoe het gaat. Dat is iets heel anders.” Weten of verwachten? Op een of andere manier bleef die zin nogal hangen. Want ik weet inderdaad niet hoe het doen van die huishoudelijke klus daadwerkelijk zal gaan. Ik heb er wel verwachtingen van. Maar die hoeven niet uit te komen. Nu weet ik natuurlijk heus wel dat je niet kan weten hoe de dingen lopen. En ook ben ik me ervan bewust…

  • Nee! Zo ging het niet…

    “Dat is helemaal niet wat er gebeurde, zo ging het helemaal niet!” Ken je die gedachte? Je hoort iemand vertellen over een situatie waar jij ook was, maar de weergave van wat je hoort is anders dan jij je herinnert dat er is voorgevallen. Eerdere belevenissen, indrukken, overtuigingen en emoties van het moment kunnen ervoor zorgen dat iemand een zelfde situatie heel anders beleefd dan jij dat doet. Gelijk hebben of gelukkig zijn? Ik vind het altijd bijzonder en wonderlijk als dat gebeurd. En soms ook wel frustrerend. Bijvoorbeeld wanneer mijn beeld niet gedeeld blijkt te worden en ik op dat moment heel graag “gelijk” heb. Tja, dat is volgens…

  • In verbinding blijven met een jakhals

    In verbinding blijven met een jakhals kent enige uitdagingen. Door jezelf erin te oefenen zal het je steeds makkelijk afgaan om in gesprek te blijven met anderen, zélfs als zij jakhalsneigingen vertonen. Wat is een jakhals? In verbindende communicatie staat de jakhals symbool voor ontkoppelde communicatie, voor afstand. Waar de giraffe het symbool is van verbindende communicatie, die zorgt voor nabijheid. De jakhals uit zich door te beschuldigen, oordelen, analyseren, bekritiseren en argumenteren. Het gaat over goed of fout en over het hebben of ontbreken van macht. Deze manier van uiten veroorzaakt gevoelens van schuld schaamte, en angst. En breekt over het algemeen vertrouwen en levensplezier af. Als de jakhals…

  • Spijt waar je wat aan hebt?

    Soms doe je dingen waar je terugkijkend spijt van hebt. Je had een situatie misschien liever anders aangepakt. Binnen verbindende communicatie bestaat er verschillende oefeningen waarin je naar je de situatie kijkt met als doel je spijt te helen en er misschien ook iets aan te hebben. In het Engels beneficial regret genoemd. Online is een Engelstalige uitleg te vinden op de site van Houston NVC. De uitleg is opgesteld door Jim en Jori Manske. Hieronder volgt een vertaling er van. Oefening heilzame spijt De eerste stap is de situatie te beschrijven zonder te oordelen wat er goed en/of fout aan is. Daarna merk je op welk fysieke gevoelens de…

  • Opstarten

    Opstarten is eigenlijk opnieuw beginnen. Het is september, de vakantieperiode is voorbij en voor veel mensen staat deze periode in het teken van opnieuw opstarten. In verschillende werkomgevingen geldt september als impliciete startmaand voor projecten, en voor scholen is september heel duidelijk de maand waarop het schooljaar weer begonnen is. Ook veel clubjes, sportscholen en cursussen starten in september met nieuwe reeksen. Een nieuw begin September is daarmee een maand waarin nieuwe dingen beginnen. En alle begin is soms een beetje moeilijk. Want: je weet wel hoe een schooljaar is, maar hoe zat dat ook weer? Op tijd beginnen, kinderen brengen en halen, vindt iedereen zijn draai ook deze keer…