• Een verzoek voorbereiden in vier stappen

    In de blog Een verzoek doen beschrijf ik hoe een verzoek er volgens verbindende communicatie uit ziet. Het doen van een verzoek wordt echt nog vooraf gegaan door het voorbereiden ervan. Tenminste dat kan ik sterk aanraden. Anders is er een gerede kans dat je het antwoord schuldig moet blijven wanneer de ander op je verzoek reageert met een “Uh, ik begrijp je niet, wat wil je nu eigenlijk precies?”. Daarom vandaag aandacht voor het voorbereiden van een verzoek. Stap 1: Neem de tijd Neem de tijd om stil te staan bij wat je een ander zou willen vragen. Trek je ergens terug waar je even niet gestoord kunt worden.…

  • Een verzoek doen

    Een verzoek doen is de laatste stap in het model van verbindende communicatie.Hoewel het een laatste stap is in het model is het geenszins de laatste stap in het gesprek dat je met de ander hebt. Soms leidt je eigenlijke verzoek tot een heel gesprek waarin je vraag wordt uitgediept en onderzocht. Wat weliswaar tijd kost, maar meestal ook leidt tot meer verbinding. En daar draait het natuurlijk allemaal om! Hoe ziet een verzoek er volgens verbindende communicatie er uit? Een aantal elementen maken van een gewone vraag een verzoek volgens verbindende communicatie. Dat is een verzoek dat uitnodigt om op een positieve manier bij te dragen aan het welzijn…

  • Ongelijkheid zit in een klein hoekje

    Ik was met iemand in een park om een onderzoekje te doen naar de bomen die daar groeien. We komen daar regelmatig en vinden het leuk om te ontdekken wat anderen daar zoal doen. Soms is het duidelijk, soms gissen we er naar. Naast wandelaars komen er in dat park regelmatig mensen om foto’s te nemen van wat er zoal groeit en bloeit. En wordt er momenteel onderzoek gedaan naar muggen. Wat gebeurt daar? Degene met wie ik was zag iemand in gehurkt in de struiken zitten. Met de gedachte met-wat-voor-interessants-zou-die-bezig-zijn bleven we rondhangen op het pad waar die struiken zo ongeveer op uit kwamen. Toen de jongen zich oprichtte…

  • Onrust om klimaatdebat

    Sommige maatschappelijke discussies maken me onrustig. Het debat rond de klimaatcrisis is er zo een.Het is niet alleen het idee dat we in een klimaatcrisis zijn beland dat me onrustig maakt, het is ook de manier waarop het debat gevoerd wordt. Dat komt door verschillende dingen: Stelligheid De stelligheid waarmee het debat gevoerd wordt. Blijkbaar weten we zeker dat de wereld aan het vergaan is. En MOETEN we iets doen om de klimaatcrisis tegen te gaan. Er worden regels opgelegd onder het mom van “iets goeds”, namelijk behoud van de aarde. Daar kan je toch niet tegen zijn? Ik zie wel dat er veranderingen in het klimaat plaatsvinden, maar ik…