• Werkdruk?

    Eerder deze week was ik in gesprek met een vriendin. En erna besefte ik dat met name de afgelopen 1,5 maand mijn werkdagen een beetje te gevuld waren. Ik nam nauwelijks tijd voor fatsoenlijke pauzes. Tussen de middag eten lukte nog net. Momentjes voor reflectie die ik doorgaans elk dagdeel wel even kort neem, of een thee-pauze kwamen er ook niet van. Waarom eigenlijk niet? Voelde ik druk vanuit mijn werkgever? Nee. Voelde ik druk vanuit collega’s? Nou dat ook niet. Eerder dit jaar startte er een nieuw project waar ik veel zin in had, het blijkt ook erg leuk. Het team, het onderwerp, de werkmethode: allemaal leuk en inspirerend.…

  • Empathisch reageren, lukt dat een beetje?

    Eerder schreef ik een reeksje over het voeren van een empathisch gesprek. Ik schreef onder andere het volgende: Empathisch reageren doe je simpelweg door je te verplaatsen in gevoelens en behoefte van de ander. Die mening ben ik nog steeds toegedaan, maar de laatste weken merk ik dat ik in gesprekken minder vaak empathisch reageer dan ik zou willen. En, hoe voelt dat? Welke gevoelens en behoeften heb ik bij de realisatie dat ik minder vaak empathisch reageer dan ik zou willen? Ik voel me verdrietig, omdat ik verlang naar echt contact. Nu heb het idee dat ik kansen hierop laat liggen. Ik voel me gefrustreerd omdat ik het graag…

  • Rouwen, zelf-vergeving en groei

    In verbindende communicatie speelt het rouwen om onvervulde behoeften een belangrijke rol. Verbindende communicatie gaat natuurlijk over het uiten van vervulde en onvervulde gevoelens en behoeften. Rouwen wordt in verbindende communicatie uitgelegd als het contact maken met gevoelens en onvervulde behoeften, veroorzaakt door handelingen die je terugkijkend betreurt. Rouwen is de eerste stap naar zelfvergeving. Een voorbeeld van rouwen Denk bijvoorbeeld aan die keer dat je een poging deed om de werking van een bepaald werkproces te bespreken. Je had goede bedoelingen – je wil graag efficiënt werken- maar de bespreking verliep niet zoals je had gewild. Misschien gebruikte je woorden die bij je gesprekspartner in het verkeerde keelgat schoten.…

  • Succes vieren is belangrijk!

    Dingen doen die je leuk vindt zijn en waar je plezier uit haalt is belangrijk binnen verbindende communicatie. Het moedigt aan om “moeten” los te laten en tijd en energie te besteden aan dingen waar je blij van wordt. Ook het vieren van successen speelt een belangrijke rol. Succes vieren Ik merk dat ik dat leuk vind om te doen, succes vieren. Het is fijn om stil te staan bij iets dat gelukt is en dat gevoel met anderen te delen. Ik word er blij en vrolijk en het motiveert om die blijdschap nog eens te voelen en met anderen te delen. Het zorgt er dus voor om me nog…