• Opruimen op ingewikkelde wijze

    Mijn huis is zeker niet het toonbeeld van een opgeruimd, schoon huis. Ik vind veel andere activiteiten leuker om te doen dan opruimen en schoonmaken. En hierin vinden levensgezel F. en ik elkaar moeiteloos, er is geen enkele sprake van dat de een de ander meetrekt in een vast schoonmaak-moment. Er wordt wel schoongemaakt en opgeruimd, maar meestal pas in tweede instantie. Want hoewel de acties schoonmaken en opruimen me niet aantrekken hou ik wel van opgeruimde oppervlakten die je tegemoet blinken. Opruimregels en een beter milieu Nu heb ik een paar dagen vrij waardoor er ook tijd was om wat op te ruimen en dingen weg te gooien. En…

  • Er zijn meer dan twee mensen…

    Er zijn meer dan twee mensen op de wereld. Dit gegeven zal niet als een verrassing komen. In verbindende communicatie is dit wel een gegeven dat je kan helpen anders naar een probleem / mogelijke oplossing te kijken. Althans zo ervaar ik het. Het was dan ook in de context van verbindende communicatie dat ik hier een inzicht over ervoer. Ik weet alleen niet meer waar ik het heb opgedaan. Hoezo dat? Waarom is het handig je bewust te zijn dat er meer dan twee personen op de aarde zijn? Nou, soms wil je iets. En denk je dit het snelst of makkelijkste te kunnen bereiken door precies die ene…

  • Normen

    Deze week werd ik me ervan bewust dat ik handelde naar door mij geïnternaliseerde normen. Het ging om normen die ik me goed eigen heb gemaakt. Die niet noodzakelijker wijs door anderen gedeeld worden, maar die ik zelf belang toeken. Ze zitten als gegoten en ik zet ze te pas en te onpas in. Zelfs zonder er over na te hoeven denken. In dit geval was ik me er terdege van bewust dat ik bepaalde normen te onpas inzette. Maar het duurde wel even om ze los te laten. Geïnternaliseerde normen? Volgens wikipedia zijn normen concrete richtlijnen voor het handelen. Ze regelen het dagelijks sociale verkeer. Internalisering is volgens wiki het…

  • Ik voel me blij, omdat…

    In Achter je irritatie zit… schrijf ik over hoe je minder positieve ervaringen kunt gebruiken om na te gaan welke onvervulde behoeften ervoor zorgden dat de ervaring voor jou als minder positief werd ervaren. De gedachte daarbij is dat je die wetenschap kunt inzetten om een volgende keer misschien anders met de situatie om te gaan. En/of ervoor kunt zorgen dat je het vervullen van die behoeften in de toekomst meer voorrang geeft. Een positieve ervaring heeft dit bewustzijns-element natuurlijk ook in zich.Immers een lekker gevoel wil je niet eenmalig, maar graag zo veel mogelijk ervaren. Dus het is handig te weten wat je blij maakt. Deze behoeften werden vervuld…

  • Durf – het vervolg

    In de vorige blog schreef ik dat ik het woord durf niet terug zag in de diverse lijsten met gevoelens en behoeften die ik ken van verbindende communicatie. En ook dat ik moed niet terug zag. Tussen het moment van schrijven van de vorige blog en het schrijven van deze blog had ik een afspraak met een verbindende communicatie-maatje. En terwijl we zaten te praten viel haar oog op de behoeftenlijst die ze van Hester Macrander had gekregen.En wat stond daar, onder het thema vervulling? Juist: moed! Moed blijkt een behoefte Mmm, moed kan gezien worden als een behoefte. Oké, deze ontdekking voelt wat ongemakkelijk, want hoe zit het dán?…