• Empatisch gesprek: de spreker

    Dit is de vierde en laatste blog van een korte reeks over hoe je een empathisch gesprek kunt voeren. Onder aan dit bericht vind je links naar de rest van de reeks. In de vorige blog heb ik beschreven hoe je empathisch kunt reageren in een gesprek. In deze laatste blog staat de spreker centraal. De luisteraar is geen afvalbak De spreker bepaalt in belangrijke mate het onderwerp van het gesprek. We zagen in de vorige blogs dat de spreker geleid kan worden door de luisteraar. In deze uitleg zien we de spreker als degene die iets kwijt wil en het te bespreken onderwerp kiest. Als ik mezelf als voorbeeld…

  • Empathisch gesprek: reageren deel 2

    Dit is de derde blog van een korte reeks over hoe je een empathisch gesprek kunt voeren. Onder aan dit bericht vind je links naar de rest van de reeks. In de vorige blog heb ik beschreven hoe we meestal reageren. En dat deze manieren empathisch aanwezig zijn in de weg zitten. Deze keer zal ik beschrijven hoe je op een meer empathische manier kunt reageren.Hiervoor heb je maar twee vaardigheden nodig: parafraseren en gissen naar gevoelens en behoeften. Parafraseren Empathisch reageren doe je simpelweg door je te verplaatsen in gevoelens en behoefte van de ander. Dit kun je doen door in te gaan op hetgeen de ander net gezegd…

  • Empatisch gesprek: reageren deel 1

    Dit is de tweede blog van een korte reeks over hoe je een empathisch gesprek kunt voeren. Deze aflevering gaat over reageren op het verhaal van de luisteraar. We begonnen deze reeks met een blog over hoe je empathisch kunt luisteren. Hoe we meestal reageren In een gesprek reageer je als luisteraar natuurlijk op wat je gehoord hebt.Marshall Rosenberg beschrijft in Geweldloze communicatie – Ontwapenend, doeltreffend en verbindend een aantal veel voorkomende reactiepatronen – manieren waarop we meestal reageren- die gemunt zijn door Holley Huphrey. Het zijn patronen die het empatisch aanwezig zijn, ofwel het met-je-hele-wezen-daadwerkelijk-bij-een-ander-zijn, in de weg zitten. Ik denk dat deze patronen je bekend zullen voorkomen, het…

  • Een empathisch gesprek: luisteren

    Vandaag de eerste blog van een korte reeks over hoe je een empathisch gesprek kunt voeren.In deze reeks zal ik stil staan bij de verschillende elementen in een gesprek en wat je kunt doen- of laten!- om het gesprek empathisch te laten verlopen en echt verbonden te zijn. We beginnen deze reeks met luisteren – hoe ben je een goede luisteraar? Wanneer we met iemand in gesprek zijn gaat dat meestal volgens dit patroon: we doen we ons best te luisteren naar het verhaal van de ander, we stellen vragen om meer duidelijkheid te krijgen en geven onze mening of advies, of breken in met een verhaal waaraan je denkt…