• De “ja” achter een “nee”

    Het komt vast wel eens voor dat je iemand iets vraagt en dat de ander niet aan dat verzoek kan of wil voldoen. In dat geval zal diegene dus nee zeggen op je verzoek. Of, dat jou iets gevraagd wordt waarvan je denkt; “Nee, daar heb ik niet zo’n zin in op dit moment” en zeg je nee op het verzoek. Het is ontzettend leerzaam om je bewust te zijn van wat er tegenover de nee staat. Wat je ja achter je nee is. Het idee hierbij is dat iemand meestal een goede reden heeft om nee te zeggen tegen een verzoek. En die goede reden is doorgaans iets waar…

  • Reageren op een negatieve boodschap

    Soms heb ik de neiging om in situaties waarin iets wordt gezegd waardoor ik geprikkeld raak te reageren met een verdediging: “Ja maar…” of zelfverwijt: “Dit heb ik ook niet handig gedaan…”. Het gaat dan om uitspraken waar ik het helemaal niet mee eens ben, of waarin ik het gezegde als negatief ervaar. Ik merkte wel dat dit niet heel constructief is, en soms ook extra negativiteit oplevert. Van mijn moeder moest ik vroeger tot 10 tellen voordat ik dan iets zei, maar dat is me nooit echt gelukt. Inmiddels heb ik een nieuwe manier geleerd die helpt om de zaken wat meer in perspectief te zien. Als het me…

  • Iets verzoeken of iets eisen?

    Als je iemand iets verzoekt, iets vraagt, vraag je dan ook iets? Ik bedoel; mag de ander zelf beslissen hoe om te gaan met je vraag. En behoort een nee ook tot de mogelijkheden, of verwacht je dat de ander aan jouw vraag zal voldoen, zuiver en alleen omdat je het vraagt? Toen ik hier over nadacht kwam ik tot de conclusie dat ik mijn omgeving toch behoorlijk wat vragen stelde met – in mijn optiek-  maar één goed, gewenst antwoord. Wil je de vloer vegen? Kunnen we vanmiddag  overleggen? Drie keer raden wat het door mij gewenste antwoord op deze vragen was.   Nu is het zo dat wanneer de ander hoort…

  • Loslaten van je eigen plan

    Onlangs besprak ik met een collega een werksituatie. Het ging erover dat we met samenwerken op een bepaald thema waarschijnlijk meer voortgang  kunnen boeken dan nu het geval is. Deze collega merkte op dat we daarbij niet te veel moeten vasthouden aan ons eigen plan, zoals we allen geneigd zijn te doen. In verbindende communicatie heet dat vasthouden aan je eigen plan ook wel gehechtheid aan de eigen strategie. Strategie?Een strategie is een manier die je hebt bedacht om je doel – je behoefte!- te vervullen.  Wanneer je bijvoorbeeld behoefte hebt aan beweging kun je gaan wandelen, tuinieren of gaan sporten, of iets anders. Dit kunnen allemaal strategieën zijn om…

  • Hoe kun je het model van verbindende communicatie inzetten?

    Deze keer wat meer uitleg over het model van verbindende communicatie. Het  model van verbindende communicatie kent vier elementen, die je kunt zien als stappen die je kunt zetten in een gesprek De elementen zijn: Waarneming Gevoel Behoefte Verzoek Een situatie beschreven aan de hand van het modelEen gesprek waarin je het model van verbindende communicatie gebruikt start bij een beschrijving van wat er gebeurde:  de waarneming.  In deze stap vertel je alleen wat je ziet gebeuren. Letterlijk – je beschrijft niet je gevoel  of oordeel, maar alleen wat er gebeurt. Een waarneming kan zijn: “Als je binnen komt lopen en ik zie dat je laarzen modderplekken achterlaten op de vloer……