Behoeften

Tja, wat wil ik eigenlijk?

In de vorige blog schreef ik dat het belangrijk is te weten wat je behoefte is, zodat je daar gehoor aan kunt geven. Met andere woorden, dat je doet waar je op dat moment zin in hebt te doen. Zelfs daarmee kan het behoorlijk de mist in gaan.

Onlangs was ik met mijn vriend in een andere stad. En wat is er leuker om als je in een andere stad bent om lekker uit eten te gaan. Dus dat deden we. We liepen een rondje door het centrum en aangezien we veel verschillende dingen lekker vinden was er een ruime keuze.

We kwamen terecht bij een leuk Grieks restaurant. We namen een drankje en bekeken de kaart en ineens hoorde ik mijzelf zeggen: “Eigenlijk zitten we hier omdat ik denk dat jij hier graag wil eten.” Waarop hij liet weten dat niet zo leuk te vinden. Met – wat op mij overkwam als – verbijstering in zijn stem zei hij “Maar ik zeg net: kies jij maar waar jij zin in hebt.  Je hebt de vrijheid om te kiezen. Ik begrijp niet waarom je dat dan niet doet.”
Dat leek me een terecht punt en in het gesprek dat volgde plozen we verschillende mogelijkheden uit.

Even stilstaan bij jezelf

Zelf vond ik het achteraf nogal onhandig dat ik niet even de moeite had genomen om stil te staan om een bewuste beslissing te nemen. Of eigenlijk om te voelen waar ik zin in had, en daarop een beslissing te baseren.  Immers, als ik bewust een beslissing had genomen had ik mezelf niet de legendarische zin: “Eigenlijk zitten we hier omdat ik denk dat jij hier graag wil eten.” horen zeggen. En ook dat was niet een bewuste gedachte geweest voordat ik het uitsprak.

Welke behoeften had ik dan?
Om in termen van verbindende communicatie te blijven: Ik was niet bewust nagegaan wat mijn behoeften waren op dat moment. Terugkijkend zie ik er verschillende:
Blijkbaar wilde ik rekening houden met mijn gezelschap, daar zie ik de behoeften harmonie en rekening houden met elkaar in.
Daarnaast wilde ik ergens eten waar ik wat lekkers op de kaart zag staan,  en waar het niet te druk was. Ik zie daar nu de behoeftes voldoening en rust in.
En sfeer was ook belangrijk, daar past mij thuis voelen bij.

Terugkijkend nam ik in deze situatie niet de tijd om de verschillende behoeften na te gaan, waardoor ik een ondoordachte beslissing nam. En die ik daarna niet helemaal goed kon plaatsen.  Ik vroeg me ook nog af of ik het wellicht belangrijk vond de juiste keuze te maken. Nu denk ik dat die gedachte voortkwam uit het niet duidelijk hebben van mijn verschillende behoefte en dat het feit dat ik een onbewuste keuze had gemaakt zorgde voor enige onrust bij mijzelf.

Het doorgronden van behoeftes is soms heel gemakkelijk en liggen ze aan de oppervlakte. Soms ook weet je ze pas te benoemen als je er bij stil staan. Getuige ook dit stukje. Om ze makkelijker te herkennen gebruik ik lijstje die ik kreeg op diverse trainingen. Mocht je benieuwd zijn, ze zijn ook veel op internet te vinden.

Ben jij altijd bewust van wat je wil?

2 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *